WONINGTAXATIES
Heeft u snel een onafhankelijke taxatierapport van uw (recreatie-)woning nodig voor bijvoorbeeld de financiering van een verbouwing, een aankoop, een renteherziening, de belastingdienst of het oversluiten van een hypotheek?
Stelis WoningTaxaties werkt in de regio Stichtse Vecht, De Ronde Venen en Wijdemeren en levert vaak al binnen 48 uur na inspectie een NWWI gevalideerde (digitaal) taxatierapport van uw woning. Onze taxateur is ingeschreven in de register van het NRVT en de SCVM.
Onze taxatierapporten worden geaccepteerd door álle geldverstrekkers en banken in Nederland (ook mét NHG).
Maak direct online een afspraak voor een taxatie via het aanvraagformulier.

Onze voordelen op een rij:
✓ Direct online een afspraak inplannen voor de woning-inspectie
✓ Binnen 48 uur na opname een NWWI gevalideerd taxatierapport
✓ Een scherp vast tarief voor woningtaxatie vanaf €695,-, inclusief 21% BTW en validatie
✓ Geregistreerd lid van het NRVT en SCVM
✓ Geen wachttijden, betrokken en deskundig in uw belang
✓ Automatische koppeling met de tussenpersoon
✓ Milieubewust: u ontvangt een digitaal taxatierapport
Waarom is er een taxatierapport nodig?
In de meeste gevallen eist uw geldverstrekker een NWWI gevalideerd taxatierapport (≤ 6maanden) van de woning. In sommige gevallen hoeft een taxatierapport niet gevalideerd te worden door het NWWI.
Wanneer is een NWWI gevalideerd taxatierapport nodig?
1. U wilt een woning aankopen en de geldverstrekker eist een gevalideerd rapport
2. U wilt de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten
3. U wilt de huidige rente van de hypotheek herzien
4. U maakt kans op een rentekorting omdat de marktwaarde van de woning is gestegen
5. U wilt een verbouwing (of openstaande kredietlening) meefinancieren in de hypotheek
6. U financiert een woning met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
7. U wilt een woning overhevelen naar uw privé-vermogen
Wanneer volstaat een niet-gevalideerd taxatierapport?
1. Heeft u al een woning aangekocht? Zijn er nog vraagtekens over de uiteindelijke verkoopprijs? Dan kan een taxatie uitkomst brengen. Het beste moment om een taxatie aan te vragen is direct na de mondelinge overeenkomst tussen koper en verkoper. Hierna duurt het vaak nog een aantal dagen voordat de koopovereenkomst getekend wordt én heeft u als koper nog de wettelijke drie dagen bedenktijd. In de tussentijd is door ons het taxatierapport opgemaakt en kunt u nog van de koop afzien óf opnieuw onderhandelen over de verkoopprijs.
2. Gaat u scheiden van uw partner en bent u samen eigenaar van een woning? Dan is er vrijwel altijd een taxatierapport nodig om te bepalen wat het reëele bedrag voor het uitkopen van de partner gaat worden. Scheiden is al emotioneel genoeg en op door de echtelijke woning te laten taxeren ontstaat er geen extra frictie over geldzaken. Tip! Om na de scheiding een financiering te kunnen krijgen om in de woning te kunnen blijven wonen, heeft u wél een gevalideerd taxatierapport nodig. Voorkom extra kosten en laat direct een gevalideerd taxatierapport opmaken.
3. U wilt de marktwaarde van een woning weten omdat u overweegt het huis te verkopen, eventueel met meerdere personen (zoals bijvoorbeeld erfgenamen) samen.
4. U gebruikt de taxatie voor de beslissing tot aankoop van een woning. In dat geval is het te overwegen om een aankoopmakelaar in te schakelen omdat u er niet helemaal uitkomt met de verkopende partij of zeker wilt zijn van een reëele aankoopprijs.
5. De eigenaar van de woning is overleden en u heeft als executeur testamentair een waardevaststelling nodig voor de afhandeling van de nalatenschap (dit kan in opdracht van een notaris).
6. U wilt bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking van de gemeente en heeft een taxatierapport nodg ter onderbouwing van uw bezwaar.
7. Indien u een geschil heeft met de Belastingdienst en een vooroverleg gepland staat waarbij een waardevaststelling met uitgebreide onderbouwing van uw onroerend goed nodig is. Een extern rapport is niet verplicht, maar is wel een belangrijk instrument bij bepaling en vaststelling van de waarde van uw onroerend goed waarover afgedragen moet worden of waartoe u tot een schikking komt.
Wat is het doel van een taxatierapport?
Het doel van een taxatierapport is het verschaffen van objectieve informatie over diverse aspecten van een woning. Deze aspecten worden door de taxateur uitgedrukt in de marktwaarde van de woning. Dit is de waarde van de woning, zonder de emotie van het (ver)koopproces erin. Dit kan dus een andere waarde zijn dan de verkoopopbrengst van de woning.
Omdat een taxatierapport vóór aankoop van een woning niet verplicht is, wordt dit vaak achterwege gelaten. Echter een taxatierapport op voorhand kan u op veel risico's, beperkingen, belemmeringen en kosten wijzen alvorens u besluit een woning aan te kopen. Ná aankoop is een taxatierapport verplicht in de meeste gevallen wanneer een financiering moet worden aangevraagd. Daarnaast zijn de kosten van een taxatierapport volledig fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Wat staat er in een taxatierapport?
Om de marktwaarde van een woning te bepalen, moet de taxateur o.a. de volgende aspecten in het taxatierapport verwerken:
✓ Plaats en buurt waarin het object ligt
✓ Grootte, aard en indeling van het object en het perceel
✓ Niveau en kwaliteit van de afwerking
✓ Esthetische en architectonische aspecten
✓ Omgevingsfactoren, zoals ligging, uitzicht, overlast en voorzieningen
✓ Isolatie en energiebesparende maatregelen
✓ Bouwkundige kwaliteit, zoals funderingsproblemen en asbest
✓ Bodemverontreiniging en saneringsactiviteiten
✓ Kadastrale gegevens eigendom en perce(e)l(en)
✓ Publiekrechtelijke beperkingen zoals een aanwijzing Onteigeningswet
✓ Privaatrechtelijke beperkingen zoals een zakelijk recht van vruchtgebruik
✓ Energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepomp of soort glas
✓ Staat van het onderhoud, constructie en kwaliteit van de toegepaste materialen
✓ Referentieobjecten in de directe omgeving
✓ Onderbouwing van het waardeoordeel
Wat heeft invloed op de marktwaarde van een woning?
Er zijn ook externe omstandigheden die de marktwaarde van een woning kunnen beïnvloeden:
✓ Prijsontwikkeling op de markt van min of meer vergelijkbare woningen
✓ Economische ontwikkelingen op globaal en landelijk niveau
✓ Ontwikkelingen in (hypotheek-)rentes en (buitenlandse) valuta
✓ Toekomstige lokale ontwikkelingen, bijvoorbeeld het bestemmingsplan ter plaatse
✓ Het schommelende consumentenvertrouwen in de markt
✓ Komen de waarnemingen overeen met de gegevens van het Kadaster
Tips voor de consument
1. De kosten die gemaakt worden voor het taxatierapport zijn, net als de hypotheekrente, fiscaal aftrekbaar als de taxatie vereist is om een geldlening te krijgen. U mag de taxatiekosten éénmalig van het belastbaar inkomen in box 1 aftrekken. Hierdoor betaalt u over een lager bedrag uw inkomstenbelasting. Uw accountant kan u hierover informeren.
2. Het beste moment om een taxatie aan te vragen is direct na de mondelinge overeenkomst tussen koper en verkoper. Hierna duurt het vaak nog een aantal dagen voordat de koopovereenkomst getekend wordt én daarna heeft u als koper nog de wettelijke drie dagen bedenktijd. In de tussentijd is door ons het taxatierapport opgemaakt en kunt u nog van de koop afzien óf opnieuw onderhandelen over de verkoopprijs.
3. Koopt u een bestaande woning? Dan is het vaak verstandig om niet alleen een taxatie maar ook een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit is een apart rapport, opgesteld door een bouwkundig adviseur. In een bouwkundige keuring staan de gebreken en herstelkosten van de woning.
4. Wilt u een onafhankelijk waarde-oordeel voor de verkoop van uw woning of een advies verkoopprijs? Dan heeft u geen volledige taxatie nodig maar kunt u bij ons een waardebepaling aanvragen.