DUURZAAM BOUWEN
Onze ontwikkelingen staan allemaal in het teken van duurzaamheid en dragen allen bij aan verduurzaming binnen Nederland.
Zowel in de ontwerpfase, de bouwfase, de gebruiksfase als bij de sloop richt Stelis Vastgoedontwikkeling B.V. zich op totale duurzaamheid. Daarnaast wordt er altijd zovvel mogelijk natuurinclusief en klimaatadaptief gebouwd.
Bewuste keuzes
Een duurzaam gebouw moet energie besparen, (schaarse) materialen besparen, water besparen, een gezond binnenmilieu hebben, weinig hinder opleveren wat betreft licht en geluid, niet tot vervuiling (CO2- en NoX-uitstoot en PFAS) leiden en uit materialen bestaan die men kan hergebruiken.
Een aan duurzaam bouwen verbonden bouwwijze is natuurinclusief bouwen. Hierbij wordt een bouwwerk en de omgeving zodanig gebouwd en ingericht dat het bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden.

Natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen
Door op natuurinclusieve wijze bouwen draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving waaronder de gezondheid van bewoners, bevordering van sociale contacten, bevordering van toerisme, het temperen van de temperatuur in een stad en vermindering van de luchtvervuiling door het filteren van fijnstof in de stad. Door het plaatsen van bijvoorbeeld groendaken (sedum dakbedekking op garages en platte daken), groene muren en insecten-aantrekkende bloemenlinten worden flora en fauna in evenwicht gebracht binnen een bouwproject.
Onder klimaatadaptatief bouwen wordt verstaan: het tijdig en effectief aanpassen van bouwmethoden aan het actuele of verwachte klimaat. Daardoor kan schade aan gebouwen door klimaatverandering beperkt worden. Het Nederlandse klimaat verandert snel. Het weer vertoont meer extreme regenval, hardere stormen, grotere periodes van droogte en hitte. Ook stijgt de zeespiegel en zijn de seizoenen verstoord (zachtere winters en hete zomers). De kans op hittegolven, wateroverlast en overstromingen neemt toe.
BENG
BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. De BENG vloeit voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese richtlijn EPBD. Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG).
Energieprestatie voor de nieuwbouw
In Nederland ligt de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vast aan de hand van BENG-indicatoren. Deze voorgenomen BENG-eisen gelden alleen voor nieuwbouw. Het beleid voor zeer energiezuinige bestaande gebouwen is nog in ontwikkeling. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de BENG eisen die vanaf 1 januari 2021 van kracht zijn.
BENG-eisen behalen kan met innovatieve technieken:
• Meervoudige beglazing bij woongebouwen
• Warmtepompen met een zeer hoog rendement bij woongebouwen
• Integratie van PV-panelen (zonnepanelen) voor alle gebouwtypen
• LED-verlichting verlaagt de energiebehoefte bij utiliteitsgebouwen
• Overige energiebesparende technieken welke zorgen voor een betere energieprestatie bij woongebouwen
Nul op de meter-woning
Bij een Nul Op de Meter (NOM) woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energie-opwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.
Een nul-op-de-meterwoning houdt in dat een woning over het hele verbruiksjaar gezien net zoveel energie verbruikt als er lokaal op een duurzame manier wordt opgewekt. In veel gevallen wordt zelfs meer stroom geproduceerd dan er daadwerkelijk wordt verbruikt. Meestal heeft een nul-op-de-meterwoning geen gasaansluiting en is voorzien van andere maatregelen in de verwarming van ruimtes en tapwater.
Welke maatregelen worden er genomen om een nul-op-de-meter-woning te creëren?
Nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere energienormen voldoen. Eigenaren en bewoners van een dergelijke woning betalen dan niets of vrijwel niets meer voor hun energie. Om een nul-op-de-meterwoning te creëren, zijn verschillende maatregelen nodig. Er is immers geen aardgasaansluiting om de woning en het water voor wassen en douchen te verwarmen.
Ten eerste wordt een nul-op-de-meterwoning zeer goed geïsoleerd en vrijwel luchtdicht opgeleverd. Tocht en kou krijgen daardoor geen kans om de woning binnen te komen. Vaak wordt een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen toegepast en zorgt een warmteterugwinsysteem ervoor dat het verbruik nog lager wordt. Ook oudere woningen kunnen energieneutraal worden gemaakt, door vloer-, dak- en spouwmuurisolatie toe te passen en te investeren in zonnepanelen.
Wat is het voordeel van een nul-op-de-meter-woning?
Een nul-op-de-meterwoning is energieneutraal en levert de bewoners bovendien een grote besparing op de kosten voor energie op. Een energierekening van slechts enkele tientjes per jaar of zelfs een rekening van nul euro is eenvoudig te realiseren. In een tijd van stijgende woonlasten is een nul-op-de-meter-woning daarom erg gewild.

Veilige werkomgeving
Binnen Stelis Vastgoedontwikkeling B.V. vinden we dat duurzaam bouwen méér betekend dan alleen aandacht voor het milieu en materialen.
Wij bieden ook een veilige werkomgeving aan onze medewerkers en iedereen in het bouwproces. Dit komt een positieve bijdrage aan de samenleving ten goede. Onze vaste bouwpartners worden zorgvuldig gekozen om hun protocol betreffende duurzaamheid en veiligheid rondom het bouwproces.