Woningbouw onder druk door stijgende bouwkosten

De bouwkosten voor een nieuwbouwwoning lopen fors op vanwege de stijgende kosten voor grondstoffen zoals hout, beton en glas. Het komt volgens advies- en ingenieursorganisatie Arcadis steeds vaker voor dat mensen die een nieuwbouwhuis kopen te weinig geld hebben geleend. De hogere kosten worden niet altijd meer gedekt. Dit kan dan weer tot gevolg hebben dat bouwers niet inschrijven op een project, waardoor de woningen uiteindelijk niet gebouwd worden.

Stijgende prijzen voor grondstoffen en energie

Vooral de bouwkosten voor een nieuwbouwwoning die in binnenstedelijk gebied wordt gebouwd kunnen flink oplopen. In 2021 stegen de prijzen al met bijna 7%. In de eerste drie maanden van 2022 kwam daar nog eens 2,5% bij. De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat de prijzen nog sneller oplopen. Eerder was er al schaarste omdat fabrieken tijdens de coronapandemie stil hebben gelegen en ook anno 2022 nog niet op volle kracht kunnen draaien.

Prijsstijgingen elders nog veel groter

Wie denkt dat huizenkopers in Nederland de klos zijn met een duurder huis heeft absoluut gelijk. Maar de prijsstijgingen voor de bouwkosten van een nieuwbouwwoning zijn in andere steden nog veel groter. Londen staat bovenaan de lijst die Arcadis opstelde. Amsterdam staat op plek 51, en dat is zelfs 8 plaatsen lager dan vorig jaar.

Bron: FD

Projectinformatie

Wilt u informatie ontvangen over een project van ons?
 
Vraag hier de informatie aan  ⤸