NHG bedrag in 2022 fors omhoog

In 2022 gaat de grens voor een hypotheek met NHG garantie naar €355.000,-. En een hypotheek mét de financiering van energiebesparende maatregelen zelfs naar €376.300,-. De hoogte van de hypotheek met garantie beweegt altijd mee met de huizenprijzen. Nu die hard omhooggaan, kopen steeds minder mensen een huis met garantie omdat ze boven de grens zitten. De gemiddelde koopwoning in Nederland kost €400.000,-.
 
"De kostengrens van de NHG beweegt altijd vertraagd mee met de huizenprijzen", licht een woordvoerder van NHG toe. "Dat is bewust zo, om te voorkomen dat we bijdragen aan het nog verder oplopen van de huizenprijzen." Met de verhoging van de NHG-grens naar €355.000,- ligt deze meer in lijn met de markt. Mensen die een huis kopen, kunnen in samenspraak met hun geldschieter besluiten tot de aanvraag van een hypotheek met garantie.

"Wanneer mensen door bepaalde, doorgaans nare zaken, onder druk komen te staan met hun betalingen, dan zorgen wij ervoor dat ze toch in hun huis kunnen blijven wonen", legt de woordvoerder uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om scheidingen of het verlies van werk. Wanneer de hulp van NHG uiteindelijk toch niet voldoende blijkt en het huis verkocht moet worden, dan draait de organisatie "in ultieme gevallen" op voor een eventuele restschuld. NHG moet ertoe bijdragen dat een koophuis binnen bereik van een grotere groep mensen ligt.

Bron: Nu.nl
Beeld: ANP

Projectinformatie

Wilt u informatie ontvangen over een project van ons?
 
Vraag hier de informatie aan  ⤸