Maximaal hypotheekbedrag in 2023 minder onderuit dan gedacht

Als je volgend jaar meer verdient en de rente niet heel veel verder omhooggaat, kan je volgend jaar meer lenen voor de aankoop van een huis. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) beslist. Dat de leennormen iets soepeler zijn in 2023 komt onder meer doordat veel lonen omhooggaan. Ook wil het kabinet vanaf 2024 nieuwe regels gebruiken voor het meetellen van de studieschuld bij het bepalen van de maximale hypotheek.

Elk jaar stelt het kabinet de leennormen vast, op basis van berekeningen van het budgetinstituut Nibud. Die normen bepalen wat woningkopers maximaal aan hypotheek kunnen krijgen als ze een huis willen kopen. Er bestond vrees dat het kabinet de normen volgend jaar zou aanscherpen, omdat de energieprijzen omhoog zijn geschoten, net als de hypotheekrente. Maar veel lonen gaan volgend jaar ook omhoog en het kabinet neemt maatregelen om bijvoorbeeld de energierekening betaalbaar te houden.

Hierdoor komt er toch meer ruimte voor een hogere hypotheek. Gaat je loon niet omhoog of heb je een laag inkomen, dan gaat het maximale hypotheekbedrag mogelijk wel omlaag.
Voor tweeverdieners telt het tweede inkomen vanaf volgend jaar voor 100 procent mee. Dat is nu nog 90 procent. Deze maatregel zal niet heel veel verschil maken: tweeverdieners kunnen hierdoor gemiddeld 3.200 euro extra hypotheek krijgen.

Nieuwe regels voor studieschuld en energielabel

In 2024 wil De Jonge ook enkele regels aanpassen. Het gaat dan onder meer om het meetellen van de studieschuld. Vanaf dan moet de actuele stand van die schuld bepalend zijn voor de hypotheek. Dat is vooral gunstig voor wie extra aflost op zijn studieschuld. Dit laatste maakt nu nog geen verschil.

Verder moet het energielabel van het te kopen huis meewegen bij het aangaan van de hypotheek. Als een huis zeer energiezuinig is, zijn huizenkopers minder geld kwijt aan maandelijkse energiekosten. Daardoor houden ze meer geld over voor een hoger hypotheekbedrag, waardoor het maximum omhoog kan, is de gedachte.

Bron: NU

Projectinformatie

Wilt u informatie ontvangen over een project van ons?
 
Vraag hier de informatie aan  ⤸