Het nieuwe model Taxatierapport 2021

Per 1 oktober 2021 (voorheen 1 juli 2021) gaat er een hoop veranderen op het gebied van woningtaxaties. Wat staat er eigenlijk precies te gebeuren en hoe is het zover gekomen?

Vanuit de markt is er al langere tijd behoefte aan een nieuw model Taxatierapport. Het oude model dateert van 2018 en liet veel ruimte voor kritiek op de waardering die taxateurs afgeven door o.a. banken, opdrachtgevers en andere belanghebbenden. Daarnaast hebben té eenvoudige modelmatige taxatierapporten en terechte vraagtekens bij de toegevoegde waarde van een taxatie geresulteerd in een nieuw model Taxatierapport 2021.

Wat gaat er veranderen?

Er is flink gesleuteld aan het oude model Taxatierapport 2018 door NRVT, VBO, NVM en VastgoedPro. Ten eerste zal de leesbaarheid van het rapport worden bevorderd. Meer samenhang tussen de afzonderlijke delen en 'jip en janneke' taalgebruik moeten er voor zorgen dat iedereen het taxatierapport makkelijk kan lezen. Het is de bedoeling dat men niet alleen naar de uitkomst van de getaxeerde waarde kijkt, maar alle aspecten van die getaxeerde waarde leest.

Naast de getaxeerde waarde moet de onderhoudskundige staat van de woning, de energiebesparende maatregelen en de toekomstbestendigheid worden bekeken. Per bouwonderdeel wordt een oordeel toegekend, welke bij een matige of slechte conditie van een herstelkostenpost en fotoreportage moet worden voorzien. Het rapport zal de opdrachtgever een helder beeld geven van het getaxeerde. Naar verwachting zal het nieuwe model hiermee een rol gaan spelen in de besluitvorming tot koop, verkoop, verbouwing en/of aanpassing van de hypotheek. Het is raadzaam voor kopers om vóór de koop een taxatierapport op te laten maken. 

De taxateur van Stelis Makelaardij & Taxaties beschikt dus over alle benodigde certificaten en papieren om ook na 1 oktober 2021 uw NWWI gevalideerde taxatierapport op te stellen.

Projectinformatie

Wilt u informatie ontvangen over een project van ons?
 
Vraag hier de informatie aan  ⤸