Heb ik bij nieuwbouw een financiële scan nodig?

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt dan wil je zo snel mogelijk graag zoveel mogelijk zekerheid. Dat geldt voor de koper, maar ook voor de verkoper of projectontwikkelaar. Daarom wordt bij de inschrijving vaak gevraagd om een financiële scan (ook wel zekerheidstelling genoemd). 

Een financiële scan wordt uitgevoerd door de hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker. Deze bepaalt op basis van financiële gegevens of de aankoop van één van nieuwbouwwoning(en) waarvoor ingeschreven wordt financieel haalbaar is. De adviseur bevestigt dit vervolgens schriftelijk in een brief. Deze brief wordt ge-upload bij de online inschrijving voor het project.

Let op!
Een financiële scan is natuurlijk geen officieel akkoord van de bank, maar het geeft wel een goede indicatie of de aankoop van een nieuwbouwwoning in dit project haalbaar is.

Wat staat er in een financiële scan?

In een brief bevestigt de financieel adviseur dat op basis van de financiële gegevens de aankoop van één van de woningen financieel haalbaar zou moeten zijn. De brief bevat minimaal:

✓ Jouw naam, adres en woonplaats en die van je partner;
✓ De naam van het project;
✓ Logo en adresgegevens van de bank of hypotheekadviseur (briefpapier);
✓ Datum waarop het document is opgesteld;
✓ Naam en contactgegevens van de financieel adviseur;
✓ Handtekening van de financieel adviseur;

Let op!
Uitsluitend 1 A4 met de bevestiging van de financiële scan is voldoende. Het is niet nodig (en i.v.m. de privacywet niet wenselijk) om deze te onderbouwen met de eigen financiële gegevens. Een uitdraai van een berekening van een online hypotheekcalculator is niet voldoende en het document mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Is een financiële scan een verplichting?

Een financiële scan is niet altijd verplicht, maar zeker wel gewenst omdat de projectontwikkelaar hierdoor meer zekerheid krijgt. Hierdoor krijg je een streepje voor op andere inschrijvingen (zonder financiële zekerheidstelling) bij de toewijzing van woningen. Wanneer het op een loting aankomt wordt er altijd gekeken naar de beste koper. Door de financiële scan bereiden kopers zich maximaal en veel beter voor, hetgeen leidt tot minder teleurstelling.

Wat kost het?

Over het algemeen is alleen het eerste gesprek bij een hypotheekadviseur vrijblijvend en kosteloos. Het opmaken van een document ten behoeve van de financiële scan kan dus kosten met zich meebrengen. Vraag daarom vóóraf aan de financieel adviseur of er kosten in rekening worden gebracht.

Projectinformatie

Wilt u informatie ontvangen over een project van ons?
 
Vraag hier de informatie aan  ⤸