Brandtest: CLT blijft intact bij kantoorbrand

In een eerste grote brandtest van de Canadian Wood Council blijkt CLT en glulam vanzelf uit te gaan en intact te blijven. Het zijn de eerste en bijzonder positieve resultaten in een serie van vijf verschillende brandtesten met grote nagebouwde houten gebouwen. In dit geval ging het om een brand in een houten kantoor, waar de sprinkler zogenaamd niet werkte en niet door de brandweer is ingegrepen. Ook dan blijkt een constructie van CLT en glulam bestand tegen een uitslaande brand.

De proeven zijn wetenschappelijk opgezet onder begeleiding van branddeskundigen en een overheidsinstantie voor wetenschappelijk onderzoek. De proeven, op ware schaal, moeten aantonen hoe brand zich ontwikkeld in verschillende houtbouwvormen en bij verschillende brandhaarden. Vier van de vijf tests gaan over woningen. De eerste proef werd uitgevoerd met een op ware grootte gerealiseerd houten kantoor. Het ging om een compleet open ruimte van vier aaneengeschakelde modules op een grid van 7,3 meter. Daarmee is het bij verre de grootste brandproef die ooit werd gehouden.

Resultaat brandtest

De uitkomst van de proef was zoals verwacht: het houten meubilair brandde als een fakkel, maar het constructiehout werd nauwelijks aangetast. Om de proef zo realistisch mogelijk te maken waren de ruimten ‘gemeubileerd’: van hout waren tafels, stoelen en computers nagemaakt. Deze ‘meubels’ dienden als voedsel voor het vuur dat werd ontstoken. Nadat de binnenbrand uit zichzelf was uitgegaan, bleek het CLT en glulam ook niet meer te branden en in goede staat. Massief hout brand immers niet zo gemakkelijk door. Voor alle zekerheid is nog vier uren gemonitord of de brand niet weer zou oplaaien. Dat was niet het geval.

Conclusie

Daarom concluderen de onderzoekers dat een CLT en glulam constructie gelijkwaardig presteert als dat van een traditionele niet houten constructie. Houten constructies kunnen goed functioneren in het zeldzame scenario waarin het sprinklersysteem faalt en de brandweer niet in staat is snel te reageren. De komende maanden voert de Canadian Wood Council de volgende vier testen uit.

Bron: HoutWereld

Projectinformatie

Wilt u informatie ontvangen over een project van ons?
 
Vraag hier de informatie aan  ⤸